Учени от Италианския технологичен институт разработиха батерия, която може да се

...
Учени от Италианския технологичен институт разработиха батерия, която може да се
Коментари Харесай

Учени създадоха батерия, годна за ядене

Учени от Италианския софтуерен институт разработиха батерия, която може да се употребява, защото е направена от хранителни артикули, заяви електронното издание " Юрикалърт ".

Възможните й приложения са в региона на здравната диагностика, наблюдението на качеството на храните и меката роботика, споделят изобретателите.

Новата батерия е показана в изданието " Адвансд матириълс ".

Ядливата електроника се развива много бързо и може да окаже огромно въздействие върху диагностиката и лекуването на болести на стомашно-чревния тракт, както и върху контрола на качеството на храните. 

Изследователите от Италианския софтуерен университет са се въодушевили за творението си от биохимичните окислително-редукционни реакции, които се случват при всички живи същества. Те създават батерия, която употребява рибофлавин (витамин В2, съдържащ се в бадемите) като анод и кверцетин (хранителна добавка и съставна част, съдържаща се в каперсите, наред с други) като катод. За повишение на електропроводимостта е употребен деен въглен (широко публикувано лекарство, което се продава без рецепта), а електролитът е на водна основа. Сепараторът, който е нужен във всяка батерия, за да се избегне късо съединяване, е изработен от водорасли нори, каквито има в сушито. Електродите са капсулирани в пчелен восък.

Батерийната клетка работи напрегнато 0,65 волта - задоволително ниско, с цел да не основава проблеми в човешкия организъм при усвояване. Тя може да обезпечи ток от 48 микроампера за 12 минути или няколко микроампера за повече от час, което е задоволително за зареждане на дребни електронни устройства, като да вземем за пример светодиоди с ниска мощ за стеснен интервал от време.

" Създаването на по-безопасни акумулатори, без да се употребяват токсични материали, е предизвикателство, пред което сме изправени, защото търсенето на акумулатори нараства. Въпреки че нашите ядливи акумулатори няма да зареждат електрически коли, те са доказателство, че могат да бъдат направени от по-безопасни материали от сегашните литиево-йонни акумулатори. Вярваме, че ще вдъхновят други учени да основат по-безопасни акумулатори за в действителност стабилно бъдеще ", добави Иван Илич, който работи по плана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР